01feb.

Realitatea virtuală: 10 lucruri pe care le poți face în VR

Există o gamă interesantă de activități pe care le poți face în realitatea virtuală. Iată 10 dintre ele fără a le pune neapărat într-o anumită ordine.

  1. Să zbori. Nimic nu se compară cu senzația pe care o ai când zbori

Căderea, viteza, urcușul. Libertatea insuflată de zborul păsărilor a inspirat și fascinat omenirea încă din cele mai vechi timpuri. Acum, prin realitatea virtuală, acest vis ne este accesibil și la îndemână.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich, programul de design prin interacțiune, au dezvoltat una din cele mai realistice experiențe de zbor ce se aseamănă cu cel al păsărilor. Se numește Birdly și scopul său este acela de a permite utilizatorului să se bucure de libertatea unei păsări și să exploreze cerul în mod  intuitiv.

Motivul pentru care Birdly oferă o experiență autentică este acela că presupune ceva mai mult decât un sistem de realitate virtuală și niște căști audio.

Utilizatorii simulează o postură de zbor și sunt întinși pe un aparat special cât timp poartă casca VR. Astfel când zbori flapsurile aparatului devin propriile tale aripi. Datorită mecanisului hidraulic platforma se înclină în față când plonjezi în lumea virtuală, potrivindu-se cu unghiul corpului tău… de pasăre. Există și un ventilator care este reglat în funcție de viteza cu care zbori. Este clar: întreaga experiență este menită să te facă să te simți ca o pasăre în adevăratul sens al cuvântului.

birdly-zbori-in-realitatea virtuală

Din câte am înțeles aparatul celor de la Somniacs este disponibil comercial și momentan așteptăm un răspuns  de la ei. Ne așteptăm să coste o mică avere dar cu siguranță ni-l dorim la studio. Dacă vrei totuși să experimentezi senzația de zbor o poți face la Gateway VR Studio într-un mod ceva mai puțin imersiv. Dar vei putea să zbori cu o rachetă sau cu autorul unui furtun de pompieri. Suntem convinși că nu vei regreta :).

 2. Real Life Shooters

Nu încurajăm sub nici o formă violența, dar atunci când vine vorba despre realitatea virtuală nu putem să nu aducem vorba despre așa zisele jocuri cu împușcături. Da, sună ciudat în limba română. Prin intermediul sistemelor de realitate virtuală acest tip de jocuri devine din ce în ce mai real. Cât de real? Suficient să crezi că ești acolo, să țintești, să tragi și să fugi. Feedbackul haptic al controller-elor ajută la întărirea senzației de autenticitate, mai ales când vine vorba de mânuit grenade și diverse arme.  Avantajul este că prin intermediul HTC Vive te poți teleporta în loc de a „glisa” din loc în loc ceea ce poate cauza rău de mișcare.

serioussamvr_thelasthope07 realitatea virtuală

Partea cu adevărat cool? Ai o gamă variată de jocuri. De la cele de război, care nouă nu ne plac foarte tare, la cele în care împuști extratereștri – Serious Sam, roboți – Raw Data, până la cele horror: The Brookhaven Experiment – care este vedeta studioului la acest capitol sau  Arizona Sunshine. Gama se mărește și mai mult dacă nu ai probleme cu răul de mișcare. Astfel adaugăm paletei de experiențe tip shooter  disponibilă la studio și cele de pe Playstation VR sau Oculus.

 

Cel mai bine realizat și înfricoșător rămâne The Brookhaven Experiment.  Dar cel mai bine este să vii la studio și să decizi tu dacă este așa sau nu.

3. Te poți da într-un roller coaster!

Ok. Să presupunem că trăiești într-o țară ca România și nu ai un rollercoaster decent în care să te dai. Și poate nu ai cum să mergi undeva special pentru asta. Sau poate că doar ai nevoie de o rupere totală de realitate și de o doză de adrenalină. Realitatea virtuală vine în ajutorul nostru și aici. Din diversele experiențe menite să îți ofere o doză zdravănă de adrenalină poți încerca la Gateway VR Studio experiența Thrills and Chills.  Dacă ai curaj! 🙂

4. Să creezi artă 3D așa cum nu ai mai făcut-o până acum

Imaginează-ți că singura ta limită este… imaginația. Ai la dispoziție un întreg univers care doar așteaptă să fie modelat de către tine. Poți desena orice. De la desene realiste la cele abstracte. Nu există limită de spațiu. Google Tilt Brush este o astfel de aplicație, iar ceea ce poți face prin intermediul ei nu poate fi descris în cuvinte. Este absolut uimitor ce poți face cu niște imaginație și măcar puțin talent. După ce ți-ai finalizat opera de artă poți să o fotografiezi, filmezi sau să o transformi într-un gif.

google-tilt-brush realitatea virtuală

Și veștile bune nu se termină aici. Dacă totuși crezi că nu te descurci să desenezi singur există și o altă variantă de aplicație ce îți permite să desenezi împreuna cu un prieten: Masterpiece VR. Este o platforma asemănătoare cu Google Tilt Brush dar care susține 2 jucători.

5. Să explorezi locuri și planete noi și să călătorești în timp

Evident că a călători în realitatea virtuală nu se compară cu a călători „pe bune”, dar nu e de neglijat. Ai să rămâi surprins de multitudinea de opțiuni pe care o ai când îți pui casca. La Gateway VR Studio poți descoperi adâncurile oceanului prin minunata aplicație The Blu, poți escalada vârful Everest – să fim serioși, câți dintre noi au cu adevărat șansa să facă asta? Să nu mai vorbi de  una din cele mai uimitoare călătorii pe care le poți face: să ajungi pe lună cu celebra Apollo 11.  Dacă ai curaj poți încerca o incursiune virtuală la Cernobîl. Mai poți vizita și alte lumi și planete, dar cred că deja știi că trebuie să vii la noi pentru asta 🙂

apollo-11-940x460 realitatea virtuală

6. Să participi  la curse de mașini!

Dacă ești șofer și îți place să coduci,  știi despre ce vorbim. Dacă ești sofer dar încă nu ești stăpân pe veleitățile tale, este cazul să vii la studio să încerci să conduci în realitate virtuală. Ce alt mediu mai sigur decât acesta să îți poți testa limitele? Singura piedică în cazul fericirii tale ar putea fi răul de mișcare, despre care ți-am povestit în articolele anterioare. Da, momentul în care urechea ta internă are puțin de suferit în urma faptului că al tău creier primește mesajul că este în mișcare dar corpul stă pe loc. Dacă ai noroc și treci de treaba cu acest motion sickness  lumea curselor este a ta. Drive Club VR este disponibil la Gateway VR Studio prin Playstation VR.  Sperăm să nu fie decât începutul jucărillor de acest gen pe care le vom avea disponibile la studio. Mai durează puțin până ne facem mari 🙂

 

7. Să vizualizezi filmele și videoclipurile… fiind în ele!

Viitorul  cinematografiei și al filmelor este aici și nu se lasă cu una cu două. Deși încă la început, opinia noastră este ca filmele 360 în VR promit din ce în ce mai mult. Am povestit într-un articol anterior câte ceva despre muzica în realitatea virtuală și videoclipurile care devin din ce în ce mai interesante, dar cum rămâne cu filmele?  Grație sistemului și studiourilor Oculus Rift există deja o gamă interesantă de filme scurte, episoade pilot sau animații destinate atât adulților cât și copiilor. Din ele putem numi:

  • Henry – povestea ariciului Henry, narată de Elijah Wood, pe care îl știi cel mai probabil din Lord of the Rings, este o poveste super drăguță care deși este destinată celor mici, pe noi ne-a captivat –  trailer aici
  • Lost – un scurt metraj realizat de regizorul animației Pixar The Blue Umbrella. Garantăm că te va surprinde 🙂
  • The Rose and I – va atinge sufletele fanilor Micului Prinț – trailer aici
  • Dear Angelica – un scurt metraj realizat desenat în realitate virtuală prin Quill care te va uimi cu siguranță prin modul în care ți se dezvăluie.

Acestea sunt doar câteva din experiențele video pe care le poți încerca împreună cu familia la Gateway VR Studio.

dear-angelica-oculus-rift realitatea virtuală

8. Să îți dezvolți veleități la care nici nu visai!

Cum ar fi? Cum ar fi să poți supraviețui unei apocalipse zombie – știm cu toții că este pe lista de posbile evenimente  viitoare. Sau să tragi cu arcul, să folosești o sabie, să înveți să mânuiești diverse tipuri de arme – asta nu e musai constructiv, dar nu se știe niciodată. Realitatea virtuală poate genera medii care te vor stimula intelectual prin diversele experiențe de tip puzzle sau escape  room – despre care promitem să vă povestim mai mute în postări viitoare. Poți învăța să controlezi traficul aerian, să pilotezi avioane sau să fii spion. Lista poate continua. Destul de tare, nu?  Te așteptăm la studio să vezi cu ochii tăi ce surprize îți rezervă această lume unde imaginația este singura limită.

the-lab realitatea virtuală

9. Să înveți lucruri noi într-un mod inovativ și interactiv

După cum am mai spus, viitorul este aici. Progresul tehnologic își face resimțită prezența din ce în ce mai mult. Poți explora corpul uman cu VR Body sau privi momente din istorie ca și cum ai fi fost prezent. Gândește-te la viitorul medicinei, la disecțiile unde nu va mai trebui să fie schingiuite broaște sau alte animale.  Învățământul va fi revoluționat de realitatea virtuală. Până se dezvoltă ramura asta poți explora corpul uman, vizita câteva muzee sau explora sistemul solar.

 

10. Să îți învingi fricile!

Unul dintre cele mai importante avantaje ale realității virtuale este că îți oferă un mediu propice și sigur să poți testa o sumedenie de lucruri. Imaginează-ți că iți este frică de păianjeni. Acum ai șansa să stai în fața unuia (sau mai multora), să îți învingi teama fără să riști cu adevărat o mușcătură. Sau poate ți-e teamă de a te afla sub apă. la înălțime sau lângă iepurași pufoși. Tu știi. Ideea este că realitatea virtuală te poate ajuta în misiuna de învingere a temerilor. La Gateway VR Studio te putem ajuta să scapi de teama de înălțime prin una din cele mai tari aplicații: Richies’ Plank Experience. Ah… nu e nimic ieșit din comun: te cocoțăm pe un zgârie-nor și te punem să mergi pe o scândură. 🙂

 

Realitatea Virtuală are o multitudine de zone în care poate fi aplicată. Este în continuă dezvoltare așa că așteaptă-te să auzi din ce în ce mai multe pe tema asta. Noi am încercat să adunăm în acest top o parte din lucrurile pe care le poți face inclusiv la noi la studio.

Ah, dacă nu știai, avem și un concurs pe pagina noastră de Facebook, prin care poți câștiga multe ore de joacă în VR. Check it out!

ABOUT THE AUTHOR

Andreea
Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.