16ian.

Muzica și realitatea virtuală – aplicații, producție și joacă

Realitatea virtuală, liantul dintre muzică și gaming

Muzica în realitatea virtuală

Dacă ai pătruns până acum în lumea fascinantă a realității virtuale probabil că ți-ai dat seama că exista un potențial fantastic ca VR-ul să schimbe lumea. Sistemele de realitate virtuală te transportă în alte lumi. Industria jocurilor este prima pe lista domeniilor inovate, urmată de cel al filmelor. Dar cum rămâne cu industria muzicală? Universul realității virtuale este perfect pentru muzică și tot ce ține de aceasta.

Probabil ca ai aflat deja că exista un număr de proiecte muzicale realizate în realitatea virtuală. Aici putem exemplifica proiectul lui Bjork, o adevărata capodoperă:

 

 

Sau de videoclipul celor de la The Weeknd – The Hills feat. Eminem, care este o experiență  360 menită să te facă să simți ca ești în altă lume:

 

 

Unul dintre cele mai bune videouri 360 este cel al baieților de la Roomie. Infățișează multe locuri și în fiecare scenă are loc ceva interesant. Ca să nu mai spunem că acțiunea are loc în Londra, un oraș care merită vizitat oricand, chiar dacă doar virtual.

 

 

Următorul videoclip te poartă într-o lume fantastică, cel puțin ciudată. Capul tău este atașat unui corp cu care te deplasezi prin acest ciudat univers. Practic vezi alți oameni care poartă căști de VR și care dansează. Fiecare scenă are o sumedenie de detalii de analizat și observat așa că nu este suficient să îl vezi doar o dată:

 

 

Dar poți creea muzică în realitatea virtuală?

 

În stadiul actual, lumea virtuală nu este un mediu comod pentru cei care doresc să creeze muzică. Căștile te fac să transpiri, te încolăcești cu cabluri dacă te agiți prea tare, iar pentru sistemele portabile autonomia bateriei lasă de dorit. Probabil că în următorii ani lucrurile se vor schimba radical.

Producția muzicală în realitatea virtuală va avea în viitor multiple avantaje față de metrodele clasice. Totul va deveni mai fizic și se va resimți mai mult ca o joacă, un avantaj clar în fața blocajelor de creativitate. Vei putea creea muzică într-o sferă în loc de mediul realității normale. Experiențe precum Lyra sau Polydome îți permit să dirijezi note muzicale geometrice si să creezi arpegii elaborate și neașteptate.

 


Aplicația Soundstage îți permite să bați la tobe virtuale, să declanșezi samplere, să cânți la o claviatură plutitoare și să lași creativitatea să creeze sunete inedite.

 

 

Poți cânta sau mixa în realitatea virtuală?

Natura fizică a realității virtuale face ca totul să devină o adevărată performanță atunci când ești în altă lume. Un exemplu de luat în seamă este The Wave – experiența care permite DJilor să aibe showuri în realitatea virtuală, să controleze lumini, efecte și să fie aproape de fanii lor fără să țină cont de limite geografice, financiare sau de orice altă natură. Este un mod de interacțiune fantastic. Îți poți mări audiența, mulțumii fanii și extinde în moduri nebănuite.

 

 

Înapoi la jocurile audio.

Unele din cele mai interesante aplicații pe care noi le-am încercat în VR sunt jocurile audio, anume cele care au ca punct central muzica și ritmul.

Din cele pe care le poți încerca la Gateway VR Studio favoritul nostru este Audiosheid. În aparență banal, este unul din cele mai tari jocuri din realitate virtuală. Ai la dispoziție 2 scuturi cu care oprești bilele colorate care vin către tine în ritmul unei melodii alese de tine. Scorul final este format din acuratețea cu care reușesti să interceptezi corect bilele și impresia artistică – felul în care te miști pe ritm.

 

 

Cea de-a doua experiență este Soundboxing. Oarecum similară cu Audioshield, se bazează tot pe ritmul melodiei alese doar că de data aceasta trebuie să lovești cu putere bilele care iți apar în cale. Este chiar solicitant și întărește beneficiul VRului de a nu fi sedentar cât te joci. Partea cool este că dacă ai o melodie preferată care nu a mai fost folosită de alte persoane în aplicație, poți să creezi propria ta provocare. Adica îi dai play, dansezi și lovești de zor iar la final pumnii pe care i-ai dat devin bilele pe care cei ce vor încerca provocarea vor trebui să le nimerească. Nu e nevoie să vă spun că eu nu am reușit sa țin pasul cu propria mea mea provocare. Da. Rușinos. 🙂

 

 

Ar mai fi multe de spus și de povestit despre muzică și realitatea virtuală însă am încercat să fiu cât se poate de concisă. Nu rămâne decât să vii la studio și să încerci experiențele care îți vor schimba, cu siguranță, percepția despre realități.

 

 

ABOUT THE AUTHOR

Andreea
Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.