Cum este o experienta de realitate virtuala?
Cum e o experienţă în realitatea virtuală, ce se întâmplă? Cât durează, dar mai ales ce e realitatea virtuală? Îmi „stric” ochii dacă petrec prea mult timp cu casca pe ochi? Toate acestea sunt întrebări pe care orice nou utilizator le are despre realitatea virtuală.
În primul rând, să vedem ce este realitatea virtuală şi cum ajungem la ea? Realitatea virtuală nu e nimic altceva decât o aplicaţie dezvoltată pe computer care pentru a fi accesată e nevoie de o pereche de ochelari VR sau un aşa numit headset VR. Odată fixat pe ochi, acesta mimează foarte bine realitatea, aşa că păcăleşte ochii şi restul simţurilor ca al nostru corp se afla în lumea pe care o vedem prin intermediul lentilelor VR. Majoritatea aplicaţiilor sunt complet imersive, ceea ce înseamnă că oriunde te-ai uita, rămâi în lumea virtuală şi te poţi plimba liniştit prin ea. Prin intermediul controllerelor se pot accesa diferite funcţii, la fel cum ai face cu un mouse sau cu o tastatură.
Strică ochii? Nu, lentilele VR nu s-a demonstrat că ar avea un asemenea impact, dar la fel ca la uitatul prea mult la TV sau în ecranul computerului, ochii vor obosi şi vor avea nevoie de o pauză.
Pot folosi realitatea virtuală şi dacă am ochelari? Da, şi e recomandat să îi foloseşti pentru că lentilele VR mimând realitatea vor crea aceeaşi impresie că atunci când eşti în realitatea actuală. Spre exemplu, dacă nu vezi la distanţă problema se va manifesta şi cu casca de VR pe ochi şi nu te vei putea bucura de experienţă în întregimea ei.
Am auzit că nu e recomandat celor care suferă de rău de mişcare. Într-adevăr, unele jocuri, aplicaţii sau experienţe nu sunt recomandate celor care suferă de rău de mişcare. Pentru că ochii sunt cei care dau informaţia că te afli în mişcare, dar corpul rămâne pe loc, senzaţia de rău poate apărea. E similar ca atunci când mergi cu maşina, de aceea nu recomandăm anumite experienţe celor care ştiu că au această problemă. Însă asta nu înseamnă că nu te poţi bucura de o mulţime de alte aplicaţii şi jocuri care nu declanşează această senzaţie.
Cum se desfăşoară o experienţă de VR dacă vin la voi la studio? În momentul în care vii pentru prima oară la Gateway VR Studio, echipa te va întreba dacă ai mai încercat realitatea virtuală şi ce ai vrea să experimentezi. Odată ce ai ales un tip de experienţă sau joc, îţi va fi plasată pe ochi casca de realitatea virtuală, căştile pe urechi şi vei primi controllere. Ţi se va explica cum funcţionează fiecare buton pentru a putea controla mişcarea în experienţă sau joc. De asemenea, vei înţelege care e zona în care te poţi deplasa, majoritatea căştilor nefiind wireless şi având o anumită zonă în care te poţi deplasa. De altfel, dacă ieşi din suprafaţa de joc vei vedea acest lucru în casca şi vei şi fi anunţat de către echipa că rişti să ieşi din aplicaţie. Echipa de studio are grijă de tine, mai ales dacă eşti un utilizator novice – să te simţi bine, să înţelegi ce ai de făcut în aplicaţie sau în joc, să îţi explice eventualele probleme în utilizare, să îţi ofere cele mai bune aplicaţii pentru ce îţi doreşti să testezi şi să îţi răspundă la orice fel de întrebări sau nelămuriri ai avea.
Dacă ai probleme cu răul de mişcare sau afecţiuni care pot fi declasante de jocurile video, echipa va dori să afle pentru că fiecare utilizator trebuie să aibă o experienţă cât mai bună şi mai completă. Ei au nevoie să ştie pentru a putea a-ţi oferi cea mai bună soluţie. La fel şi în cazul copiilor, cărora nu le oferim jocuri cu violenţă sau foarte înspăimântătoare şi care îi pot speria şi traumatiza emoţional. Important e că fiecare utilizator care vine la Gateway VR Studio, fie că ne trece pragul pentru prima oară sau e client fidel, să înţeleagă ce este realitatea virtuală, la ce poate folosi şi să se bucure de jumătate de oră sau mai mult de o experienţă complet imersivă şi o tehnologie în continuă dezvoltare.
Dacă tot sunt jocuri, se poate să vin cu prietenii? Da, există, în plus, şi o mulţime de jocuri pe care le puteţi încerca împreună, iar grupurile beneficiază de oferte speciale.
Care e diferenţa între realitate virtuală şi augmentata, AR am deja pe telefon, de ce nu pot avea şi VR? Realitatea augmentată, spre deosebire de realitatea virtuală, nu face altceva decât să suprapună efecte peste realitatea actuală, pe care o vezi prin intermediul camerei telefonului. Pentru a accesa realitatea virtuală e nevoie de un headset pentru că e construită în 360 de grade. E că atunci când vezi un filmuleţ de genul pe Youtube: îl poţi manevra cu mouse-ul să îl vezi din toate unghiurile, dar ideea este să „fii” acolo, ceea ce se poate realiza numai cu o pereche de ochelari VR.
Dacă ţi-am răspuns la toate întrebările şi te-am lămurit mai bine cum stă treaba cu realitatea virtuală, atunci te aşteptăm la studio. Tot ce trebuie să faci e o rezervare, iar echipa de la Gateway VR Studio îţi va sta la dispoziţie pentru a-ţi oferi o experienţă interesantă şi de neuitat.