Disney a folosit realitatea virtuala pentru noua animatie Lion King
Regizorul Jon Favreau nu s-a sfiit de noile tehnologii şi a folosit realitatea virtuală pentru noua animaţie Lion King, după ce pentru filmul Cartea Junglei lansat anul trecut s-a folosit de mixed reality.
Dacă pentru povestea lui Mowgli au mai folosit seturi de filmare fizice, pentru noua animaţie Lion King, care este în întregime realizată pe calculator, s-a mers doar pe ideea unor medii de filmare 360, virtuale, în care atât regizorul cât şi echipa sa au putut să pătrundă şi să se imerseze complet cu ajutorul headseturilor de VR.
Tehnica e un pic mai complicată decât ne-am putea imagina la prima vedere. Pentru a avea imagini cât mai apropiate de realitate, echipa de filmare a folosit echipamente speciale pentru a aduce în VR locuri precum Pride Rock sau Copacul antic al lui Rafiki. Mai mult, s-au filmat scene virtuale din Lion King cu personaje digitale folosind schele şi camere reale într-un spaţiu real, înconjurat de senzori 3D cu infraroşu; numai că în loc să susţină camere de filmat, aveau senzori care funcţionau drept „camere virtuale de filmat” pentru experienţă în realitatea virtuală. Folosind headseturi de realitate virtuală pentru a intra în scenă şi controllere pentru a interacţiona cu obiectele, echipa de producţie a putut ajusta poziţiile camerelor, intensitatea şi unghiul luminilor şi chiar să repozitioneze şi să redesezene personajele digitale – economisind nu doar bani dar şi timp în procesul de creaţie.
By removing the one physical element of Mowgli, we were no longer tethered to the fact that we had to have blue screen or an actual set or real cameras, so everything became virtual at that point. “Once that gave us the freedom to operate without actually having to move through physical photography, it allowed us to open ourselves up to a whole new approach, and that’s why it feels different than Jungle Book. We’ve basically built a multiplayer VR filmmaking game just for the purposes of making this movie, a declarat regizorul Lion King Jon Favreau intr-un interviu pentru Entertainment Weekly.
Am văzut deja realitatea virtuală folosită pentru realizarea mai multor filme. Cel mai recent a fost John Wick, însă Steven Spielberg a folosit-o pentru filmările Ready Player One şi tot cei de la Disney au implementat-o pentru a verifica scene din A Star Wars Story. Când nu e folosită pentru filmări, realitatea virtuală ajuta şi în promovarea peliculelor: Skyscraper a avut o aplicaţie pentru fanii curajoşi, la fel şi The Nun, unde cei cu inima tare erau invitaţi în abaţia bântuită.