5 moduri prin care realitatea virtuală îmbunătățește medicina
Realitatea virtuală este mult mai mult decât o simplă formă de entertainment. VRul este din ce în ce mai des folosit într-o vastă gamă de aplicații medicale, de la tratamente la antrenamente. Iată câteva dintre ele:
1. Managementul durerii
Exista dovezi clare din care reiese faptul că realitatea virtuală ajută la calmarea durerii. Părțile din creier care sunt conectate la durere – cortexul somatosenzorial și cel insular – sunt mai puțin active atunci când pacientul este „scufundat” în VR. În anumite cazuri, realitatea virtuală poate ajuta pacientul să tolereze proceduri medicale ce în mod normal sunt foarte dureroase.
Alte studii au demonstrat faptul că aceia ce au suferit amputări pot avea beneficii în urma terapiei VR. Cei care au suferit amputări maifestă dureri severe în zona membrului amputat, dureri foarte greu de tratat prin metodele convenționale: sedativele precum morfina sau codeina fiind droguri foarte grele pentru pacienți. Tehnica numită „terapia cu oglina virtuală”, (virtual mirror therapy), tehnică ce implică purtarea unui headset virtual și controlarea unei versiuni virtuale a membrului absent, pare să ajute o parte din pacienți în procesul de depășire al „durerii membrului fantomă”.
2. Terapia fizică
Realitatea virtuală poate fi folosită pentru a monitoriza mișcările corpului, permițând astfel pacienților să folosească aceste exerciții din cadrul terapiei ca mod de interacțiune într-un joc VR. De exemplu să ridice mâna deasupra capului pentru a prinde o minge virtuală.
Este mult mai amuzant să faci exerciții în realitate virtuală decât este în sala de sport, astfel oamenii sunt mult mai motivați să facă mișcare. Realitatea virtuală poate ajuta și în alte moduri. Se pare că o parte din pacienți suferă de anxietate atunci când vine vorba de mers. Mediul virtual poate fi controlat în așa fel încât pacientului să i se pare că se deplasează mult mai încet decât o face în mod real. În acest caz s-a demonstrat că aceștia măreau viteza de mers dar fără a conștientiza acest fapt, carevasăzică fără să fie declanșate dureri asociate cu mersul rapid sau anxietate.
Bineînțeles că studiul modului în care pacienții interacționeză și reacționează față de VR ajută la dezvoltarea constantă a aplicațiilor de reabilitare.
3. Frici și fobii
Dacă ai o frică irațională de ceva anume, ai putea considera că ultimul lucru de care ai nevoie e să te întâlnești, chiar și în realitate virtuală, cu acel ceva. Contrar sentimentelor de teamă, realitatea virtuală reperezintă una dintre cele mai sigure metode de tratament pentru fobii. Cel mai frecvent fobiile sunt tratate cu ceea ce se numește terapie prin expunere graduală: atunci când pacienții sunt expuși treptat fricii lor de către un terapeut. Realitatea virtuală este perfectă pentru aceasta. Mediul poate fi modificat în funcție de fiecare pacient, este sigur și poate fi folosit în cabinetul terapeutului sau chiar acasă.
Realitatea virtuală este în principal folosită pentru a trata frica de înălțimi sau pe cea de păienjeni/insecte, dar și pentru terapia pentru șocul post traumatic (PTSD).
Dacă simți că suferi de o anxietate în formă lejeră când vine vorba de înălțimi te așteptăm la Gateway VR Studio unde vei putea încerca aplicația Richies Plank Experience 🙂
4. Reabilitarea cognitivă
Pacienții care au suferit traume cerebrale de la afecțiuni precum infarctul se luptă adesea cu activități zilnice pe care nici nu le conștientizăm, cum ar fi mersul la cumpărături sau pur și simplu planurile pentru sfârșitul săptămânii. Recreerea acestor activități în mediile virtuale le permite pacienților să exerseze și să crească nivelul complexității, astfel grăbind procesul de vindecare și de redobândire a funcțiilor cognitive.
Medicii pot folosi aceleași medii virtuale ca unealtă de evaluare prin observarea pacienților care au de îndeplinit o serie de cerințe complexe și identificarea zonelor de pierdere a memoriei, a atenției reduse sau dificulțăți în luare a deciziilor.
5. Antrenarea doctorilor și asistenților
Realitatea virtuală nu este doar pentru pacienți. VRul oferă beneficii pentru profesioniștii din domeniul medicinei. Antrenarea doctorilor și asistentelor pentru a duce la bun sfârșit procedurile de rutină consumă destul de mult timp și de cele mai multe ori este necesar ca instructajul să fie făcut de profesioniști – care sunt fie foarte ocupați fie costă destul de mult. Realitatea virtuală este folosită pentru a studia anatomia, exersarea operațiilor sau cum să ții infecțiile sub control.
„Scufundarea” sau imersiunea într-o simulare realistică a unei proceduri și exersarea pașilor și tehnicilor sunt modalități mult mai eficiente de a învăța decât, de exemplu, privirea unui simplu video sau chiar decât observarea unui medic expert într-o cameră aglomerată. Cu ajutorul echipamentului VR, al scenariilor controlabile și repetabile și al unui feedback constant, avem la dispoziție o nouă unealtă deosebit de puternică care deschide noi orizonturi în domeniul medicinei și al educației.
Articol preluat de pe https://theconversation.com/five-ways-virtual-reality-is-improving-healthcare-79523