26ian.

Schiorii olimpici se antreneaza cu ajutorul realitatii virtuale

Sportivii olimpici americani au găsit cea mai bună metodă de a se antrena pentru Jocurile de Iarnă care vor avea loc în Coreea de Sud: realitatea virtuală.

Ca orice alt sport, şi ski-ul cere luni de practică înainte, dar cum pârtiile pe care vor concura nu fac parte din circuitul obişnuit, nu le sunt deloc familiare. Aşa că, Asociaţia Americană de Ski şi Snowboard, printr-un parteneriat cu STRIVR Labs, le oferă sportivilor săi câteva luni înainte de antrenament, în formă realităţii virtuale. Astfel, atleţii vor şti fiecare piatră, deal, curbă şi vale din parcursul de concurs chiar înainte de competiţia de la PyeongChang.

ski in vr

VR has been an important addition to the range of tools we have at our disposal to help increase athletes’ performance. Obviously there is nothing that can replace the real world experience, but VR is proving its worth in terms of allowing an athlete to see the course they will race on before they actually compete, a declarat Troy Taylor, High Performance Director al Asociaţiei.

 

Cu ajutorul realităţii virtuale, sportivii vor fi încercat zonele de competiţie de cel puţin o duzină de ori înainte de a fi ajuns chiar în Coreea, spre deosebire de cele aproximativ şase curse pe care le-ar fi bifat la faţa locului. Iar feedback-ul de la sportivi nici nu a durat prea mult, pentru că aceştia spun că le-a dat un mare boost de încredere, se simt mult mai siguri pe ei şi că sunt mult mai familiarizaţi cu ruta. Încrederea în ei este un mare avantaj într-o competiţie, iar realitatea virtuală îi ajută în acest sens, mai ales că antrenorii pot adăuga şi alte obstacole în calea atletului, de la ninsoare până la ceaţă. În plus, headseturile pe care sportivii le folosesc sunt monitorizate, astfel încât antrenorii îşi dau seama unde se uită aceştia şi dacă sunt atenţi la ceea ce trebuie. Mai mult, realitatea virtuală se dovedeşte a fi de folos şi pentru sportivii accidentaţi, care sunt în recuperare. Deşi nu se pot apropia de pârtie, asta nu înseamnă că nu se pot antrena, chiar dacă VR-ul nu înlocuieşte cu totul ski-urile.

STRIVR au reuşit să le aducă schiorilor muntele în realitatea virtuală printr-un video care a fost filmat în 2016, când tot la Jeongseon a avut loc o un Campionat Mondial. Iar cei de la Ski & Snowboard nu sunt singurii care apelează la acest gen de tehnologie pentru a-şi ajuta atleţii să performeze: echipele de fotbal american Dallas Cowboys şi New York Jets, de baschet sau de hochei ca Chicago Blackhawks sau Washington Capitals merg pe aceeaşi idee şi compania spune că sportivii au performat cu 20% mai bine după aceste programe. Mai mult, se pare că realitatea virtuală va putea fi folosită şi în alte sporturi precum biatlonul în perioada următoare, americanii fiind primii olimpici despre care se ştie au folosit-o pentru a se antrena într-o asemenea manieră. Nu e deloc surprinzător, ţinând cont că recent a fost lansat şi un program de fitness în realitatea virtuală, iar aceasta va fi prezentă inclusiv pentru fanii sporturilor de iarnă, care vor putea să urmărească unele momente în VR.

Sursa: SportTechie

ABOUT THE AUTHOR

didi
COMMENT (1)
HTC a lansat doua noi headseturi: Vive Pro Eye si Vive Cosmos / ianuarie 16, 2019

[…] e deloc o mişcare rea, ţinând cont că tot mai multe industrii folosesc realitatea virtuală: sportivii se antrenează în VR, traningurile au loc în VR, iar marketing-ul îşi găseşte o nouă formă de a prezenta […]

Răspunde

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.