12mart.

Scoala altfel, program in realitatea virtuala

Ştim deja că realiteata virtuală nu e doar un mod de entertainment; îşi găseşte rolul în medicină, turism, marketing şi, evident, educaţie. Şcolile din afară au început deja să introducă realitatea virtuală în modul lor de a preda şi de a le transmite informaţii elevilor, aşa că un model similar poate fi aplicat şi în Scoala Altfel.

De altfel, prezenţa realităţii virtuale în procesul de învăţare nu e deloc nou, chiar dacă până nu demult era apanajul tehnicii militare, piloţii şi nu numai învăţând cum să piloteze un avion sau să descurce în situaţii limită care ar putea avea loc în realitatea actuală. Între timp, însă, realiatea virtuală a ajuns să fie disponibilă în masă, pentru preţuri care încep de la 10-15 dolari, pentru un Google Cardboard sau câteva sute de dolari pentru HTC Vive. 

scoala altfel

Concepte bine şi uşor explicate în VR

Copiii pot să descopere lumea cu ajutorul realităţii virtuale şi să înţeleagă mult mai bine conceptele care le dau de furcă. Spre exemplu, la Gateway VR există programul Reach VR, unde copiii pot învăţa de la fizică la desen, totul cu ajutorul realităţii virtuale şi a unui profesor care să le ghideze paşii.

În unele şcoli din S.U.A. sau Marea Britanie, realitatea virtuală a fost folosită pentru a le oferi şcolarilor o adevărată lecţie de istorie şi i-a dus în timpul bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial. Chiar dacă există imagini şi filmări din perioada aceea, nimic nu poate înlocui senzaţia de imersiune completă într-o lume devastată de război.

Geografia şi studiul universului devin mult mai simple, amuzante şi interactive cu aplicaţii că Google Streetview sau Overview. E cu totul altceva să poţi să explorezi universul doar cu ajutorul căştii de realitate virtuală şi astfel să ţii copilul interesat de lecţie şi de concepte pe care le va învăţa mult mai uşor tocmai pentru că le conştientizează direct, pe măsură de face paşi în universul din VR. Se pot plimba chiar pe Everest sau prin jungla Amazonului şi învaţă direct din aplicaţie, iar interactivitatea nu va mai fi o distragere de la procesul de învăţare ci chiar procesul însuşi.

La fel e valabil pentru cazul fizicii sau chimiei, pentru că s-au dus zilele de laborator de experimente. Chiar dacă nimic nu poate înlocui senzaţia de amestecat substanţe în eprubete sau testat legile fizicii, lucrurile devin mai simple cu ajutorul realităţii virtuale. Copiii pot înţelege concepte mai greu de explicat, pentru că realitatea virtuală le ilustrează, în timp ce combinările de substanţe periculoase, care nu pot fi făcute în siguranţă într-un laborator de şcoală, le vor testa abilităţile de chimişti.

Până şi anatomia corpului uman devine mai interactivă. Corpul uman este disponibil pentru inspecţie în realitate virtuală într-o formă mult mai prietenoasă şi uşor de digerat pentru copii, care deşi se vor afla în faţa unui model desenat în VR, vor putea să îl întoarcă şi analiza pe toate părţile pentru a înţelege cum şi din ce suntem făcuţi.

Nici cei talentaţi la desen nu sunt uitaţi, pentru că atunci când ai la dispoziţie o pânză de pictat limitată doar de dimensiunea cablului de la cască, posibilităţile sunt nenumărate. Guernica poate fi creată acum în realitatea virtuală prin intermediul unei aplicaţii că Google Tilt Brush, care le permite micuţilor artişti să se exprime în ce formă doresc, fără costul pensulelor sau culorilor.

De ce Scoala Altfel în realitatea virtuală?

Scoala Altfel presupune dezvoltarea competenţei de învăţare şi a abilitaţilor socio-emoţionale ale copiilor sau cel puţin asta îşi doreşte ministerul să obţină printr-un asemenea program. Noi credem că realitatea virtuală este o metodă foarte bună prin care copiii să vadă şi să atingă o lume şi concepte pe care curricula le-o oferă doar la nivelul teoretic.  Dacă vi se pare interesantă ideea de a le oferi elevilor o asemenea experienţă de învăţare, ne puteţi contacta la următoarele adrese de mail: [email protected] şi [email protected].

ABOUT THE AUTHOR

didi
COMMENT (1)
Cristina Schnaider / decembrie 12, 2023

Bună seara. Sunt interesată.

Răspunde

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.