26iun.

Taekwondo a ajuns in realitatea virtuala

Compania din Singapore Refract oferă aplicaţia Virtual Taekwondo, o experienţă de tip XR care le permite sportivilor să se lupte cu ajutorul unor senzori de mişcare plasaţi pe corp în puncte strategice. Astfel Taekwondo a ajuns în realitatea virtuală, iar urmtorul pas e experimentarea unor jocuri precum Mortal Kombat sau Street Fighter folosind propriul corp şi nu controllere sau joystick-ul.

Lansarea a avut loc cu ocazia Olympic Day, o sărbătoare a valorilor Jocurilor Olimpice de vară care vor avea totuşi loc anul acesta la Tokyo, de unde sporturile  de contact nu vor lipsi. Virtual Taekwondo foloseşte 10 senzori (sau numai 7 în cazul celor care folosesc un headset de realitate virtuală) dispuşi pe diferite locuri pe corp pentru a puteam monitoriza mişcările jucătorului şi a replică în timp real în aplicaţie. Sistemul e cu atât mai tare cu cât nu are nevoie de cabluri care ar reduce posibilităţile de mişcare, iar asta e cu atât mai intens cu cât corpul jucătorului este adevăratul controller, responsabil pentru toate interacţiunile din aplicaţie. Acest aspect face lucrurile incitante pentru pasionaţii sportului care nu vor trebui să mai caute un adversar de sparring mai departe de propria sufragerie iar câştigarea unei partide va ţine strict de talentul şi pregătirea în taekwondo a jucătorului sau sportivului.

virtual taekwondo

Refract a lansat această platformă AXIS (Active XR Interface System) şi spera să o aducă în mainstream, mai ales că şi semnat un parteneriat cu Federaţia Internaţională de Taekwondo pentru a dezvolta un program de sporturi virtuale pentru a promova mişcarea fizică, inclusiv cu ajutorul aplicaţiilor XR. Avantajul unei asemenea platforme e că jucătorii vor putea participa fără să se mai ţină cont de restricţii legate de categoria de vârstă sau de greutate sau chiar gen, pentru că în VR va fi vorba strict de capabilităţile fiecăruia de a-şi învinge adversarul.

De altfel, realitatea virtuală şi sporturile nu sunt deloc străine unele de altele. Pentru început, au existat tot felul de aplicaţii şi canale care să ofere momente din sport în VR, cum ar fi NBA sau NHL şi chiar Jocurile Olimpice de iarnă. Între timp, realitatea virtuală a ajuns inclusiv o formă de antrenament pentru unii sportivi, fie că vorbim de schi, baseball sau golf.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.