The Mandalorian foloseste VR pentru crearea decorurilor
The Mandalorian este unul dintre serialele în vogă acum, care continua povestea din univerul Star Wars. Ce e mai intaresat e că echipa de producţie foloseşte VR pentru a construi, dezvoltă şi crea decoruri uimitoare şi potrivite poveştii.
Echipa care lucrează la cel de-al treilea sezon din The Mandalorian foloseşte realitatea virtuală pentru a recrea decorurile care şi-au găsit inspiraţia în lumea reală. Odată ajuns în studiul de VFX, echipa îşi pune căştile de VR pe ochi şi le studiază şi adaptează în funcţie de necesităţile episodului şi ale acţiunii. Se pot plimba în jurul ei, îi pot adăuga roci, plante, ajusta poziţia soarelui sau cum bate lumină, totul se poate schimba în funcţie de scenariu. Procesul de lucru e colaborativ – directorul de imagine găseşte un decor potrivit pentru fiecare scenă, îşi găsesc inspiraţia în filme japoneze clasice, spre exemplu, iar apoi aceste idei sunt recreate în realitatea virtuală. Avantajul decorurilor digitale e că pot fi ajustate, regândite şi refăcute în funcţie de nevoi, spre deosebire de filmatul pe croma. Astfel, regizorul, actorii, toţi cei implicaţi pot vedea decorurile, se pot mişca natural, fiind complet imersaţi în poveste.
Aceeaşi tehnologie şi echipa s-a ocupat şi de filmările din sezonul întâi şi a fost responsabilă şi pentru vizualurile pe care fanii Star Wars le-au descoperit în The Last Jedi. Avantajul din nou, uriaş, al decorurilor de VR a fost faptul că între momentul filmării şi post-productie nu a mai trecut un timp foarte îndelungat, iar toate modificările necesare s-au făcut rapid. Folosirea realităţii virtuale pentru decorurile din filme s-a dovedit o idee foarte bună, care nici nu a ştirbit din creativitate, aşa că Disney va continua să o utilizeze şi la alte producţii, inclusiv cele din seria Marvel.
VR-ul a fost folosit şi pentru animaţia Disney Lion King şi inclusiv pentru filme ca Ready Player One, iar realitatea virtuală e oricum parte a industriei de entertainment. Avem promo pentru pelicule care se foloseşte de această tehnologie, festivalurile mari de specialitate precum Sundance sau Festivalul de la Veneţia sau Cannes i-au dedicat secţiuni speciale, iar producătorii realizează acum întregi documentare în VR pentru un plus de calitate, knowledge şi perspectiva oferită publicului consumator.