Experimenteaza un uragan in realitatea virtuala
Realitatea virtuală ne oferă o mulţime de posibilităţi, iar acum universitatea Hofstra din Long Island, SUA, vine cu ideea experimentării unor fenomene extreme. Curioşii experimentează un uragan in realitatea virtuala în cadrul aplicaţiei Category 3 Hurricane Landfall Virtual Reality Simulation.
Ideea din spatele acestei experienţe e dorinţa de a îmbunătăţi felul în care oamenii se pregătesc şi înţeleg avertismentele pe care le primesc în privinţa unor furtuni devastatoare. Într-o asemenea furtună, vântul bate cu peste 100 de mile pe oră, iar debitul de apă se măsoară în milioane de litri pe zi, iar când ajung în zonele de pământ nivelul apei creşte până la 6 metri. Evident, asta înseamnă uriaşe pagube materiale dar şi pierderea de vieţi omeneşti, aşa că studenţii de la Hosfra University, sub coordonarea profesorului Jase Bernhardt îşi doresc să îmbunătăţească felul în care oamenii înţeleg să se pregătească pentru asemenea dezastre naturale.
“I tested out VR for the first time when I first became a faculty member at Hofstra and was impressed with the realism. I immediately thought that it would be an excellent tool for communicating the effects of extreme weather events in an engaging way, going beyond simple text, or 2D maps and graphics, a declarat profesorul pentru VRScout.
Category 3 Hurricane Landfall e o simulare de uragan in realitatea virtuala, care începe cu apropierea furtunii. Apoi, utilizatorii aud sirenele de avertizare, ploaia şi vântul din ce în ce mai violente şi nivelul apei în continuă creştere. Experienţa pentru Oculus Rift îşi doreşte să creeze un impact emoţional, atât frică, cât şi empatie, ca pe viitor oamenii să fie mult mai pregătiţi pentru a face faţa unor asemenea situaţii, atât emoţional cât şi fizic. Din ce studii s-au făcut în zona New Jersey, cifrele arată că 48 la sută dintre locuitori nu sunt siguri dacă ar pleca din zonă sau dacă ar rămâne, în timp ce un procent de 28 consideră că sunt suficient de pregătiţi să facă faţă unui uragan.
We want to show people different hurricane categories and then evaluate their understanding of risk,” a continuat Bernhardt.
Pentru realizarea acestei experienţe, facultatea a apelat la EdTech, în timp ce profesorul Jase Bernhardt, specializat în Geologie, Mediu şi Sustenabilitate a oferit cadrul ştiinţific pentru realizarea cât mai realistă şi corectă a aplicaţiei. Mai departe, el îşi doreşte să creeze experienţe similare pentru alte situaţii de vreme extremă, precum tornadele, iar acestea să fie de folos locuitorilor pentru a înţelege mai bine la ce să se aştepte, cum să se pregătească şi poate, chiar să ceară schimbări în politica guvernamentală în ceea ce priveşte avertizarea în asemenea situaţii. Noi v-am mai povestit despre experienţe asemănătoare produse de australieni pentru avertizarea în cazul incendiilor de vegetaţie.