Vamesii din Dubai folosesc realitatea virtuala pentru training
Vama din Duba folosesc training-ul în realitatea virtuală ca să găsească lucrurile ilegale pe care traficanţii le ascund cu grijă.
Vizualuri pe care vameşii le au în realitatea virtuală sunt chiar cele din realitatea actuală, filmări din portul din Deira, unde navele trag şi inspectorii verifică prezenţa materialelor ilegale, a drogurilor sau armelor. Proiectul se va extinde să includă şi portul din Jebel Ali şi vama din Hatta, pe unde trec camioanele de marfă.
Aplicaţia funcţionează ca un joc în care utilizatorul se familiarizează cu ceea ce au de făcut în teren, de la cum trebuie să înceapă o zi de inspecţie, până la uneltele de care au nevoie pentru a-şi face meseria. Fiecare dintre vameşi învaţă cum şi unde să se uite după arme, droguri sau alte obiecte de contrabandă, iar odată acestea găsite primesc puncte. Când au strâns suficiente puncte pot trece la următorul nivel.
Ideea e că inspectorii tineri, mult mai familiarizaţi cu tehnologia, dar proaspăt intraţi în meserie, vor învăţa mult mai repede şi mai eficient ce au de făcut, procesul de învăţare fiind mai dinamic şi mai plăcut.
„Normally, when we train them in the offices, the information doesn’t stay with them. Even if we take them on the field to train, the new inspector will have a higher risk of having an accident during training, a declarat administratora acestui proiect.
Mai mult, Vama din Dubai are un alt proiect în dezvoltare, în care se foloseşte de inteligenţă artificială pentru a analiza care transporturi au un mare risc de a conţine obiecte interzise şi ilegale. Inspectorii îl marchează în sistem drept riscant, iar apoi un program analizează şi raportează riscul real ca aceste obiecte să se afle la bordul vasului. Emiratele Arabe nu sunt primii care folosesc realitate virtuală în training, armata americană o face, am văzut acelaşi lucru şi la unii dintre pompierii americani şi chiar unele şcoli din SUA se gândesc la un training în VR pentru situaţii periculoase. În aceeaşi cheie s-au gândit şi australienii, care au venit cu o aplicaţie în realitatea virtuală, iar companiile folosesc deja această tehnologie pentru trainingul angajaţilor noi.