HTC a lansat doua noi headseturi: Vive Pro Eye si Vive Cosmos
Cu doar o zi înainte de CES, una dintre cele mai importante expoziţii de tehnologie, HTC a anunţat că lansează două noi headseturi – Vive Pro Eye si Vive Cosmos, alături de o nouă platformă de realitatea virtuală şi un serviciu de abonare la aplicaţii de realitate virtuală.
Cea mai nouă realizarea a HTC e Vive Pro Eye, care deşi nu arăta foarte diferit de alte headseturi lansate de companie până acum, înglobează tehnologia eye-tracking. Până acum, producătorii de căşti de realitate virtuală au tot vorbit şi speculat despre această tehnologie, însă nimeni nu a anunţat că a reuşit să o dezvolte şi să o şi implementeze. HTC a făcut anunţul că Vive Pro Eye include eye-tracking şi că va fi lansată oficial în cel de-al doilea trimestru al acestui an şi pare că, pentru început, e gândită mai mult pentru companii şi mai puţin pentru utilizatorul obişnuit.
Eye-tracking-ul poate fi folosit in-app, în locul controller-elor, pentru analiza atenţiei utilizatorului în timpul training-urilor şi pentru foveated rendering. În caz că nu sunteţi familiarizaţi cu termenul, această tehnologie e foarte importantă în realitatea virtuală, căci cu ajutorul ei calculatorul ştie unde utilizatorul şi-a concentrat atenţia şi poate aloca resurse mai importante în a crea imagini de calitate acolo şi a lăsa colţurile la o calitate mai „proastă”. Tehnologia e ideală în cadrul jocurilor, însă preţul s-ar putea să fie cam mare pentru un utilizator final, iar HTC par că se îndreaptă mai mult spre companii cu acest nou headset. Nu e deloc o mişcare rea, ţinând cont că tot mai multe industrii folosesc realitatea virtuală: sportivii se antrenează în VR, traningurile au loc în VR, iar marketing-ul îşi găseşte o nouă formă de a prezenta produsele prin intermediul VR.
Pentru a demonstra aceste noi capabilităţi, HTC a lansat două parteneriate – unul cu ZeroLight şi un demo cu BMW M5, şi unul cu Major League Baseball. În primul demo, utilizatorii au putut experimenta cum e interiorul noului BMW M5 şi cum ar fi dacă ar lua maşina pe circuit, în timp ce a doua aplicaţie testează cum funcţionează navigarea fără a utiliza controllere.
Cel de-al doilea headset pe care HTC l-a prezentat a fost Cosmos, care va avea 6DOF, cu trackere pentru camera şi controllere incluse deja în casca. Detalii despre momentul efectiv al lansării HTC încă nu au oferit, dar se pare că primele developer kit-uri vor fi oferite anul acesta. Compania nici nu a oferit nici prea multe specificaţii tehnice, nu ştim nici măcar dacă va fi un headset wireless, însă se speculează că inclusiv un smartphone va putea să opereze casca. Mai mult, Vive Cosmos va fi mult mai uşor de instalat decât HTC Vive, ceea ce ar putea creşte interesul publicului pentru dispozitivele de realitate virtuală.
HTC a mai lansat şi Vive Reality System, o platformă de realitate virtuală pentru toate headseturile HTC, în locul SteamVR pe care acestea le foloseau până acum. Viveport Infinity e o nouă platformă care le oferă acces utilizatorilor la peste 500 de aplicaţii de realitate virtuală, spre deosebire de abonamentul actual Viveport care le oferea doar 5 apps pe lună.