realitatea virtuala in tratarea fobiilor
02mart.

Realitatea Virtuala: Noua frontiera in tratarea fobiilor

Realitatea virtuală este noua frontieră în tratarea fobiilor. Expunerea la cele mai adânci temeri într-un mediu sigur este viitorul în ceea ce privește terapia.

Cea mai cunoscută aplicație pentru tratarea fobiilor de înălțime disponibilă publicului larg este Richie’s Plank Experience. Totul începe atunci când pășești în lift și apeși pe butonul pe care scrie Plank. Atunci când ușile se deschid,nu există nimic altceva în afară de o scândură de lemn care iese în afara unui zgârie nor înalt de aproximativ 50 de etaje. Peisajul este urban, sunt multe clădiri înalte în jur, iar în depărtare se văd munții.  Sub tine se aud zgomotele orașului.  Îmi aduc foarte clar aminte de prima mea întâlnire cu Richies Plank. Pentru că îmi este foarte frică de înălțimi, incursiunea mea pe scândură a fost o adevărată aventură. Inima îmi bătea nebunește și deși știam că sunt în siguranța studioului Gateway, rațiunea îmi blocase corpul în liftul virtual. Pur și simplu mi se blocaseră mușchii și deși auzeam colegii din studio încurajându-mă, singurul mod în care am reușit să ies pe scândură a fost…  în genunchi.

Pentru cei îndrăzneți, aceasta este aplicația care să te facă să îți înfrunți senzațiile incredibile despre care nu așfi crezut că pot fi trăite în cadrul unei experiențe virtuale.

Pentru o echipă de psihologi de la Notre Dame aceasta este mai mult decât un joc în realitatea virtuală – este următoarea  frontieră în terapiile medicale mentale.

tratarea fobiilor VR

Nathan RoseJennifer Hames, și Michael Villano, împreună cu  Jesse Cougle de la Universitatea de Stat Florida conduc o cercetare despre utilizarea realității virtuale și a mediilor virtuale ca mod de expunere în condiții de siguranță a participanților la fobia de înălțime.

Acrofobia sau frica de înălțimi este una dintre cele mai frecvente fobii. Deși terapia standard este foarte eficientă, oamenii preferă să nu meargă la terapeut pentru că este costisitor – povestește Rose,  președinta Colegiului în Psihologie William P. și Hazel B.

Realitatea virtuală este foarte utilă în primul rând pentru că este scalabilă și accesibilă. Odată cu dezvoltarea tehnologiei oamenii vor putea să își depășească fricile din confortul propriilor case.

Tehnologia  va putea să ajute la tratarea fricii de zbor, de șerpi sau insecte. În ceea ce privește teama de zbor nu este fezabil pentru un pacient să zboare de mai multe ore cu terapeutul său si, evident, este foarte costisitor.  De asemena, pentru un soldat care manifestă sindromul post traumatic, este foarte dificil pentru terapeut să acceseze declanșatorul sindromului sau să replice în viața reală evenimentele trecute. Realitatea virtuală poate recreea toate scenariile cu o expunere minimă la risc fizic.

Persoanele care suferă de acrofobie tind să evite situațiile care le provoacă anxietate – cum ar fi să urce la etajele cele mai înalte ale unei clădiri sau să fie puși față în față cu acțiunea care le declanșează frica.

Însă cu cât pacienții evită mai frecvent o situație, cu atât devin mai anxioși.  Scopul final este de a le demonstra faptul că nivelul de anxietate scade proporțional cu expunerea la fobia respectivă, declară Rose. 

Dacă realitatea virtuală se va dovedi a fi de succes în tratarea fobiilor, echipa speră  să conducă din ce în ce mai multe studii Idealul este o aplicație care să fie descărcată și folosită independent.

 

Realitatea virtuală va exista curând în aproape fiecare casă , ne spune Hames. Tehnologia devine din ce în ce mai accesibilă, iar noi sperăm să profităm de acest aspect pentru ca pe viitor oamenii să poată accesa tratamentele care să îi ajute să trăiască viețile pe care și le doresc.

Viitorul este aici!

#ComePlayAtGateway

Sursa informatii aici.

Află mai multe despre beneficiile realității virtuale în medicină de aici.

 

ABOUT THE AUTHOR

Andreea
Life is full of beauty. Notice it. Notice the bumble bee, the small child, and the smiling faces. Smell the rain, and feel the wind. Live your life to the fullest potential, and fight for your dreams
COMMENT (2)
Cristian Oprea / martie 6, 2018

Nu mi-e frica de inaltimi. Dar Richie’s Plank Experience este o experienta -as spune- aproape organica.
Am fost cu fiul meu la studio sa se joace.
Gazdele – oameni deosebiti – m-au intrebat „nu vreti sa incercati liftul ?”
Initial am tratat neincrezator propunerea – un joc, ce poate sa fie ?
Well…desi sunt om in toata firea, cand s-a terminat „experienta” nu mi-e rusine sa recunosc ca imi cam tremurau mainile…
Partea din creier care imi spunea (sau ma rog, incerca sa-mi spuna) „esti in studio, n-ai ce sa patesti” a fost complet anihilata de partea din creier care a perceput totul ca fiind so f…..g real !
Voi reveni in mod sigur sa incerc si alte experiente !

Răspunde
Opere de arta in realitatea virtuala, disponibile pentru cei care nu vad / martie 29, 2018

[…] în medicină, spre exemplu, unde este folosită pentru tratarea dependeţelor (droguri, alcool) sau a fobiilor, iar cea augmentată oferă o paletă largă de experienţe cu rol […]

Răspunde

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.