Viziteaza Zidul Berlinului in realitatea virtuala
Zidul Berlinului a căzut de multă vreme, dar asta nu înseamnă că nu îl putem vizita în realitatea virtuală, să vedem cum era viaţa în Germania anilor ’80. Întreaga experienţă e disponibilă la Berlin, unde un start-up s-a gândit să le ofere turiştilor şi nu numai o perspectivă asupra trecutului.
Unii turişti nu ştiu că Zidul Berlinului nu mai există şi că doar câteva fragmente s-au păstrat disparate prin capitala Germaniei, aşa că sunt un pic dezamăgiţi. TimeRide Berlin le oferă posibilitatea de a vedea cum arată Zidul în anii 80, cum se făcea trecerea prin Checkpoint Charlie şi cum era viaţa în Berlinul anilor ’80.
Cei care vor o mică lecţie de istorie încep turul prin a descoperi cum trăiau oamenii de o parte şi de alta a Zidului care a despărţit oraşul timp de 30 de ani şi cât de diferite erau cele două lumi. Mai departe, vor merge pe firul istoriei şi vor afla povesti fix de la cei care le-au trăit – înregistrări cu diferite oameni din diferite categorii sociale şi de o parte sau alta a Germaniei îi vor duce înapoi în timp, iar acum vor şi alege care dintre acestea le va fi „ghid” în călătoria virtuală.
Turiştii sunt invitaţi să urce într-un autobuz asemănător cu cel din anii ’80, să îşi pună ochelarii de realitate virtuală pe ochi şi să se întoarcă în timp. În cadrul turului virtual vizitatorii vor vedea cum e să treacă prin controlul de la Checkpoint Charlie pentru că mai apoi să meargă pe Friedrichstrasse şi să descopere Palatul Republicii în fosta sa glorie. Finalul turului aduce şi imagini reale, fotografii făcute în acele timpuri care le vor ilustra mai bine turiştilor sau curioşilor de ce Zidul Berlinului încă are o puternică influenta în societatea germană.
Chiar şi istoricii s-au arătat încântaţi de această experienţă de realitate virtuală: „It’s essential to use new technology to teach the next generation about that period, and to give them a sense of what it felt like to live behind the Wall.
Se pare că genul acesta de experienţă a prins, iar TimeRide se bucura de succes, mai ales că şi-au propus să ofere o experienţă complet imersiva, iar feedback-ul e pozitiv: oamenii au plecat impresionaţi după acest tur.
De altfel, experienţele de realitate virtuală în turism sau în cadrul obiectivelor turistice încep să fie din ce în ce mai prezente. Muzeele sau locurile istorice au înţeles rolul realităţii virtuale aşa că acum putem descoperi Circus Maximus sau Domus Aurea în VR, Palatul de la Versailles are propriul său tur virtual, la fel şi alte obiective turistice precum Capela Sixtină sau chiar faimoasa Mona Lisa.