HTC lanseaza un headset stand-alone, HTC Vive Proton
HTC a relansat seria Cosmos şi odată cu apariţia noilor căşti de realitatea virtuală ne oferă şi prototipul pentru un headset stand-alone, HTC Vive Proton. Noul dispozitiv pare a fi mult mai uşor şi seamănă mai degrabă cu o pereche de ochelari decât un headset de VR aşa cum îl ştim şi vine să acopere o piaţă pe care există deja câteva asemenea tehnologii.
HTC îşi doreşte să vină cu un dispozitiv mai compact – Vive Proton are două variante – cea stand-alone, în care toată tehnologia se afla pe ochelari şi unul care are nevoie de un alt device pentru a dezvolta o experienţă de VR, precum un smartphone sau un PC, similar cu headseturile pe care le utilizăm acum. Că design, ambele variante de Proton seamănă cu ceea ce am văzut la Magic Leap şi la HoloLens, iar reprezentaţii HTC spun că se apropie cel mai mult de ideea de ochelari aşa cum îi ştim, însă primele poze de design nu sunt chiar convingătoare în acest sens.
Din randarile oferite de HTC, se pare că Proton includ şi camere ascunse sub lentile, probabil gândite pentru inside-out tracking sau tracking-ul mişcării. Ochelarii Vive Proton stand-alone vin cu o schimbare de design, pentru că întreaga unitate de procesare este la spate, iar asta reduce greutatea pe faţa a ochelarilor. Aceasta o problemă reală a utilizatorilor de realitatea virtuală în zilele noastre, mai ales a celor care petrec destul de mult timp în VR pentru că greutatea şi balansul pe fată al headsetului devine obositor după o vreme. Mutarea unităţii de procesare pe spate pare a fi o mişcare binevenită, pentru că astfel greutatea se va distribui mai bine. Rămâne de văzut şi cum se va comporta la o sesiune de joacă intensă în VR.
Cea de-a doua variantă Vive Proton are nevoie de un PC sau un telefon pentru a crea o experienţă de realitate virtuală, dar pare a fi mult mai uşoară şi fiabila, tocmai pentru că îi lipseşte unitatea de procesare. În plus, îi lipsesc şi căştile audio, pe care ne-am obişnuit deja să le vedem gata incluse în headseturile de realitate virtuală.
Încă nu avem nici un fel de specificaţii din partea HTC pentru noile lor seturi Proton şi rămâne de văzut şi dacă vor trece mai departe de ideea de prototip şi vor intra pe piaţă. Oculus au deja propriile lor staţii stand-alone, iar Magic Leap şi HoloLens au deja o bucată din piaţa de ochelari VR, deci HTC are o competiţie serioasă pe acest plan. Însă, schimbarea ar fi binevenită, mai ales că design-ul HTC Vive începe să arate un pic obosit.