Oil in Our Creeks – un nou documentar in realitatea virtuala
Al Jazeera, prin intermediul studioului lor de immersive, Contrast VR, au lansat cel de-al doilea lor documentar, Oil in Our Creeks. Un documentar in realitatea virtuala, aceasta prezintă povestea unei comunităţi din Delta Nigerului afectată de spargerea unei conducte de petrol.
Seria de documentare are în prim-plan culturi şi oameni afectaţi de sărăcie sau de conflicte, primul fiind I Am Rohingya, care urmăreşte povestea unei femei dintr-o tabără de refugiaţi din Bangladesh. Oil in Our Creeks o are ca personaj central pe Lessi Phillips, iar prin intermediul ei documentarul urmăreşte dezastrul ecologic care a avut loc în Delta Nigerului, unde o conductă de ţiţei a curs timp de 77 de zile. Rezultatul a fost nu doar poluarea întregii zone, dar şi distrugerea unor afaceri şi comunităţi locale, care trăiau din pescuit sau erau fermieri. Documentarul îşi propune nu doar să arate efectele unor asemenea dezastre, dar şi felul în care acestea pot fi reparate. Pe lângă Contrast VR, documentarul mai are şi susţinerea celor de la Amnesty International, care avertizează companiile responsabile că ar trebui să urmărească acest material şi să ia în considerare efectele devastatoare pe care le au nu doar asupra mediului înconjurător, dar şi asupra oamenilor.
Regizorul Zahra Rasool a subliniat că era important să găsească o nouă formă de a spune această poveste, pentru că privitorul să înţeleagă mai bine gradul de devastare din zonă.
“We wanted to find a new way to retell this important story. We divided the 360-degree screen into 180 degrees of live action footage and juxtaposed the other 180-degree section with animated versions of Lessi’s recollections, detailing what the village looked like before the oil spill. We immersed audiences deeper in the story so they could powerfully experience the scale of devastation in the community.
Dacă vreţi să vedeţi Oil in Our Creeks, îl găsiţi online, fie pe site-ul Al Jazeera, fie pe Contrast VR, Vimeo şi pe canalele de social media ale Amnesty International. Pe lângă asta, este disponibil pe Viveport, Jaunt şi Samsung, începând cu luna februarie a acestui an. Nu este singura experienţa de gen despre care am aflat în ultima perioadă, inclusiv siturile arheologice au ajuns temă de realitatea virtuală, în timp ce evenimentele istorice le sunt prezentate elevilor în VR pentru o mai bună înţelegere şi vizualizare.