Realitatea augmentata, de ajutor in medicina
După ce am învăţat să cântăm la pian cu ajutorul realităţii augmentate, acum aflăm că aceasta poate fi de ajutor şi în medicina. Întâi au fost filmările în 360 ale unor operaţii, tocmai că viitorii medici să vadă şi să înţeleagă mai bine întregul proces din sala de operaţie, însă acum lucrurile au devenit mai simple.
O companie a venit cu primul simulator în realitate augmentată pentru naşterea copiilor şi include atât fiziologia mamei cât şi a fătului. CAE LucinaAR foloseşte HoloLens şi cu ajutorul tehnologiei studenţii la medicină şi echipele din maternităţi învaţa cum să aducă pe lume un copil în cazuri urgenţe sau pur şi simplu să ajute la naşterea unui bebe prin intermediul unor holograme 3D.
Mai mult, programul de training include şi situaţii excepţionale, care nu sunt des întâlnite în sala de naşteri, dar care pot pune în dificultate un medic neexperimentat, care ştie doar teoria. Modulul de învăţare oferă imediat asistenţă şi feedback la mişcările medicului şi informaţii cu privirea la eficacitatea acestora.
“CAE LucinaAR delivers a breakthrough simulation training experience that allows learners to see the anatomy inside the patient simulator,” said Dr. Robert Amyot, President of CAE Healthcare. “We chose Lucina as the first CAE patient simulator for integration with our augmented reality platform because we believe it will have an immediate and powerful impact on the management of shoulder dystocia deliveries and on mother-baby safety.”
Dezvoltatorii aplicaţiei vor ca pe mai departe să includă şi alte proceduri legate de procesul de naştere precum şi scenarii din medicina de urgenţă. Probabil că în curând vom mai vedea şi alte aplicaţii medicale în realitatea augmentată, care are un mare avantaj pentru că poate oferi feedback instantaneu, cei care învaţă pot asimila rapid şi corect diferite procese şi înţelege mai bine, în cazul de faţă, corpul uman, faţă de nişte simplu machete sau desene. Am văzut deja că realitatea virtuală îşi găseşte din ce în ce mai multe aplicaţii pentru viaţa reală, de la cum să reacţioneze oamenii în fata incendiilor de vegetaţie până la cum să facă faţă unui atac armat.