Realitatea virtuala poate fi acum controlata acum doar mental
Un start-up american a venit cu un sistem în care comenzile din jocuri pot fi făcute doar prin intermediul minţii. Jocul Awakening funcţionează chiar cu ajutorul acestei platforme gândite de Neurable.
Practic, pe lângă casca HTC Vive, jucătorul are ataşată şi o bentiţă cu electrozi care scanează activitatea cerebrală prin înregistrări electroencefalografice. Când jucătorul se concentrează asupra unui obiect, software-ul recunoaşte activitatea cerebrală prin intermediul EEC şi o transformă în comenzi în cadrul aplicaţiei. Pentru că acest sistem să funcţioneze, utilizatorul trece întâi printr-o perioadă de training în care programul este, de fapt, cel care învaţă. Prin machine learning, sistemul învaţa şi interpretează semnalele celebrale ale utilizatorului pentru ca apoi să le poată folosi în cadrul aplicaţiilor.
Tehnologia celor de la Neurable a fost prezentată încă de anul trecut, iar cei prezenţi au putut să o testeze şi să vadă cum funcţionează. Aplicaţia e destul de simplă, pentru că nu e un joc în adevăratul sens al cuvântului, ci doar o ocazie pentru Neurable să îşi prezinte ideea. Conform fondatorului şi CEO-ului Ramses Alcaide, compania pune la dispoziţie un kit pentru developerii din industria jocurilor, pentru implementare, şi subliniază că aceasta e doar una dintre utilizările pe care sistemul lor o poate avea. Pentru viitor, îşi doresc să simplifice tehnologia, să o facă mai compactă pentru a ajunge la un singur senzor aflat în zona urechii.
Neurable nu sunt primii în industrie care doresc să aducă îmbunătăţiri experienţei din realitate virtuală. Alte companii încearcă să facă posibilă atingerea de obiecte din realitatea virtuală sau controlul mişcării în jocuri prin intermediul corpului şi nu al controllerelor pentru a elimina răul de mişcare.