11feb.

Realitatea virtuala in tratamentul anxietatii

Tratementul tradiţional în combinaţie cu realitatea virtuală ar putea fi soluţia pentru stările de anxietate şi paranoia, arata un studiu publicat de cercetătorii olandezi.

Aceştia au testat un grup de 116 pacienţi, din care jumătate a folosit, pe lângă medicamentaţie şi terapia tradiţională, şi terapie prin intermediul realităţii virtuale. Astfel, au fost puşi în faţa unor situaţii în care în realitate ar fi avut o criză, fie ar fi fost foarte intimidaţi. 90 la sută dintre cei care suferă de psihoze au şi paranoia, ceea ce înseamnă că văd ameninţări acolo unde nu sunt cu adevărat, iar interacţiunea socială sau traiul în societate devine foarte dificil.

tratament anxietate realitate virtuala

Cu ajutorul terapiei cognitiv comportamentale, terapeuţii ajută pacienţii să îşi înfrunte treptat problemele şi să le vadă mai puţin intimidante, ceea ce ajută în managementul anxietăţii. Acum au adăugat acesteia si experienţe în realitatea virtuală. Tratamentul a constat în 16 sesiuni de câte o oră, pe durata a 8-12 săptămâni, în care participanţii au fost expuşi, în realitatea virtuală, triggerilor de paranoia şi frică, în situaţii de zi cu zi: pe stradă, în autobuz, într-o cafenea sau într-un supermarket.

Terapeuţii pot să altereze avatarele cu care interacţionează pacienţii şi felul în care acestea răspund: fie sunt agresivi, fie prietenoşi faţă de pacient. În plus, participanţii au primit indicaţii despre cum să îşi exploreze şi să îşi înţeleagă sentimentele în diferitele situaţii şi să înlocuiască răspunsurile pe care le-ar fi oferit, varianta „safe” pentru ei, cu un comportament normal.

Comportamentul pacienţilor a fost analizat înainte de acest studiu, în timpul şi la trei, respectiv şase luni după încheierea lui şi dacă nu a arătat o schimbare în timpul în care interacţionează cu oamenii, a arătat una în calitatea acestor interacţiuni.

„The addition of virtual reality CBT to standard treatment reduced paranoid feelings, anxiety, and use of safety behaviours in social situations, compared with standard treatment alone, a declarat autorul studiului, Roos Pot-Kolder, cercetător la VU University, Olanda.  The virtual reality CBT group—which showed no adverse effects—went on to use fewer „safety behaviours”.

Realitatea virtuală îşi găseşte din ce în ce mai multe utilizări, pe lângă cea de entertainment, pe care o ştim cu toţii. Acum are şi o componentă educativă, demonstrată deja în cursuri unde elevii i-au apreciat prezenta şi chiar una de antrenament, fiind folosită de schiori în pregătirea lor pentru Olimpiadă.

ABOUT THE AUTHOR

didi

Leave A Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.