Chirurgia ortopedica, training in realitatea virtuala
Cel mai mare congres dedicat coloanei vertebrale va beneficia de un moment important tehnologic – chirurgia ortopedica, training în realitatea virtuală. 100 de medici ortopezi vor beneficia de un training special în VR cu ajutorul unui headset Oculus Quest.
Trainingul în realitatea virtuală e o nouă formă de a le preda viitorilor chirurgi şi nu numai, concepte şi modalităţi de a opera fără a fi necesară exersarea pe un cadavru, aşa cum se întâmplă în mod tradiţional. Modulele educaţionale le aparţin celor de la Precision OS, care profită de Congresul internaţional din Brazilia pentru a-şi prezenta tehnologia şi eficienţa ei. Conform unui studiu dintr-o publicaţie americană de specialitate (The Journal of Bone and Joint Surgery) şi realizat alături de o instituţie canadiană (Canadian Shoulder and Elbow Society) arată că trainingurile în realitatea virtuală au arătat o îmbunătăţire cu 570% a eficienţei acestora, în comparaţie cu traningurile tradiţionale.
“We considered how to improve patient outcomes very carefully when creating our surgeon training platform,” declarat Dr. Danny Goel, un chirurg ortoped si CEO la Precision OS. Being in the operating room and understanding the challenges we face as surgeons is how we approached our model. There are critical unmet needs with current models of simulation that are required for surgeons to become experts — and we feel our method helps to fill those gaps.”
Organizatorii s-au arătat entuziasmaţi de această ocazie, mai ales pentru că asta înseamnă că viitorul simulărilor chirurgicale este mai aproape şi este o oportunitate unică pentru a utiliza o tehnologie modernă şi a optimiza experienţa educaţională.
Încă din 2018 Precision OS a obţinut o finanţare de peste două milioane de dolari pentru această platformă chirugicală. Mai mult, nici nu sunt foarte multe companii care să facă traininguri în realitatea virtuală pe domeniul medical tocmai datorită complexităţii unor asemenea programe. Totuşi, noi am mai vorbit despre realitatea virtuală şi augmentată care, încet şi sigur, îşi găsesc utilitatea în medicină: unii învăţa despre naştere, alţii despre cum se realizează o ecografie. Alte utilizări sunt chiar pentru binele pacienţilor – pentru a le reduce temerile atunci când intră într-un aparat de RMN sau atunci când suferă de fobii. Trainingurile în realitatea virtuală sunt din ce în ce mai prezente, iar mai multe companii apelează la ele. Regăsim asemenea programe inclusiv la marina americană şi vameşii din Dubai, dar şi la companii precum Audi, Rolls Royce sau Ford, care apelează la realitatea virtuală pentru un proces mai uşor de training şi mult mai eficient.